Vi på Studio Polhem – Walter Hirsch


Foto: Knut Koivisto
http://www.koivisto.se

Walter Hirsch har över 50 års erfarenhet som fotograf. Född 1935 i Leningrad, nuvarande Sankt Petersburg, kom han till Sverige som barn. Redan som ung hade han ett intresse för fotografi och började arbeta som filmsynare hos Paramount Pictures Stockholm, ett arbete som kom att påverka hans visuella språk och hans önskan att fånga ögonblicket. Hans fascination av rörelse har även anknytning till att han vid åtta års ålder drabbades av polio, med de konsekvenser detta innebar. Genom att fånga människans rörelse kan fotografiet uttrycka livet självt med dess djuplodande och mångfacetterade känslor.

Walter Hirsch började 1965 arbeta som frilansfotograf i Stockholm och hans arbete blev välkänt 1967 med den sextonsidiga bildserien ”midsommar” som publicerades i tidskriften Aktuell Fotografi. En uppsättning av fotografier som vid tidpunkten blev omtalade för sin vågade stil. Han fortsatte 1968 med Moderna Museet första separatutställning av en fotograf, vilken presenterades under namnet ”London 13 April 1968, 9:00 – 23:00” och som till sin helhet bestod av bilder tagna med en Canon Dial på HP5 film. Utställningen innehöll 700 fotografier tagna under fjorton timmar vilka fångade livet och rörelsen hos storstadsmänniskan.

Walter Hirsch har sedan dess arbetat med press, reklam, mode och konst. Under längre perioder har hans arbete tagit honom utomlands, främst i USA och Asien. Han har producerat tolv böcker och hundratals utställningar, bland dessa fyra separata utställningar på Moderna museet i Stockholm. Sedan 1982 får Walter Hirsch ett permanent konstnärlig stipendium från den svenska regeringen. Den fotografiska serien ”svartvita bilder av nakna män och kvinnor i rörelse” är producerad mellan 2000 till 2002. Även dessa bilder kan ses som ett försök att fånga livet genom rörelse, och har bland annat visats på Moderna Museum i Stockholm i januari 2003.

Från och med januari 2011 jobbar Walter med en bok med bilder han tagit under 50 år, och har en utställning inplanerad 2012 på Hasselblads i Göteborg. Under hösten kommer även en utställning med nakenbilder efterfrågad av Korsettfabriken i Borås.
http://www.hirsch.se